Πολλοί λάτρεις της θάλασσας, επιλέγουν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένεια τους με σκάφος.

Τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν τις διακοπές με το σκάφος, μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες του σκάφους και συνήθως είναι συνεργάσιμα, επειδή μαγεύονται από την εμπειρία.

Οι επιτυχείς διακοπές με παιδιά, απαιτούν οργάνωση κι εφαρμογή ορισμένων κανόνων, για την αρμονική συνύπαρξη στο σκάφος. Θα πρέπει λοιπόν να ορίσετε σαφείς κανόνες ασφαλείας, συζητώντας με τα παιδιά σας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.

Ασφάλεια στο σκάφος

Ορισμένοι βασικοί κανόνες, που θα πρέπει να ξέρουν τα παιδιά είναι αρχικά, να φοράνε πάντα σωσίβια και να μην πηγαίνουν στο μπροστινό μέρος του σκάφους (πλώρη), χωρίς κάποιον ενήλικα. Επίσης θα πρέπει να μάθουν να ακούνε ότι τους λέτε και να ακολουθούν τις υποδείξεις σας. Είναι σημαντικό να μην τρέχουν μέσα στο σκάφος κα να μην κολυμπάνε κοντά στην προπέλα και ποτέ χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.

Είναι επιπλέον πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσετε τις διακοπές να έχετε μάθει στο παιδί σας πώς να κολυμπάει για να αποφύγετε ατυχήματα.



Κρατήστε ζωντανό το ενδιαφέρον τους

Όσον αφορά το πώς θα διασκεδάσετε τα παιδιά σας, ώστε να περάσουν όμορφα, υπάρχουν ορισμένα εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Καταρχάς καλό θα είναι να προσπαθήσετε να κάνετε μικρές διαδρομές με το σκάφος σας.

Συγκεκριμένα μπορείτε να σπάσετε μια μεγάλη διαδρομή σε κομμάτια κάνοντας διαλείμματα σε όμορφες παραλίες, ώστε να μπορούν τα παιδιά να κάνουν μπάνιο και να παίξουν. Για παράδειγμα σε μια διαδρομή τεσσάρων ωρών μπορείτε να κάνετε δύο στάσεις, ώστε να ξεκουραστείτε και να παίξετε με τα παιδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνετε να δείτε περισσότερες όμορφες τοποθεσίες και να κρατήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών σας.

Κάτι ακόμη που έχετε τη δυνατότητα να κάνετε είναι να πάρετε μαζί σας διάφορα παιχνίδια για τη θάλασσα , ώστε να έχουν πάντα κάτι για να παίξουν και να μην πλήττουν. Αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην αφήνετε ποτέ ένα παιδί μόνο του ή χωρίς σωσίβιο.

Για να αγαπήσουν τα παιδιά σας το σκάφος και τις διακοπές με αυτό μπορείτε να τους δείξετε τον εξοπλισμό του. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσουν να δημιουργούν ένα δέσιμο με το σκάφος και σταδιακά θα αρχίσουν να ανυπομονούν να το επισκεφτούν και να κάνουν διακοπές με αυτό.

Οι διακοπές σας μπορούν να είναι όμορφες και διασκεδαστικές με το σκάφος και τα παιδιά σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προετοιμαστείτε σωστά για το ταξίδι και να θέσετε ορισμένους πολύ σημαντικούς κανόνες ασφαλείας. Τέλος οι διακοπές σας με το σκάφος μπορούν να είναι εξαιρετικά ευχάριστες αν επιχειρήσετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας κάνοντας πράγματα που έχουν σχέση με το σκάφος και τη θάλασσα.

Βασικοί κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών:

• Ποτέ μην αφήνεις το παιδί σου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.

• Μη θεωρείς ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λπ υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου.

• Δίδαξε το παιδί σου ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.

• Να παίζεις μαζί του στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.

• Φοβάται το παιδί σου να μπει στο νερό; Μην το αναγκάζεις!

• Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν δεν ξέρει καλό κολύμπι.